1
123456789

Frank Bruggeman
25 augustus 2009
Duur soundwalk: 00:15:48

Dit is de eerste van een serie soundwalks, wandelende gesprekken of dialogues filosophiques: informele dialogen waarin de omgeving steeds nieuwe gespreksstof aanreikt.

ZELFS DE BRANDNETEL HEEFT HET MOEILIJK
Een botanische bos en een 3-dimensionaal herbarium

Frank Bruggeman is samen met Ernst van der Hoeven en Samira Ben Laloua oprichter van Club Donny, een tijdschrift over ervaringen met natuur in de stedelijke omgeving. Ook in zijn eigen werk richt Frank Bruggeman zich op dat terrein waar cultuur en natuur elkaar treffen. Bijvoorbeeld bij de Amsterdamse zuidas, waar hij in blauwe containers grote weelderige struiken plaatste. Dezelfde inheemse struiken die al op die plek groeiden, voordat ze voor de bouw van kantoren werden gerooid.
We nodigen Frank uit op de Maasvlakte, en we nemen een gesprek op terwijl we door de duinen lopen om een botanisch bouquet samen te stellen, en een levend herbarium.

Eerder hadden we Franks advies ingewonnen, en hem gevraagd om ons te helpen een 'acclimatisatie tuin' bij Station Maasvlakte aan te leggen, een tuin met exotische planten. Het was ons opgevallen dat tuincentra tegenwoordig als sierplanten bananenboompjes, rubber, sinaasappelen en koffie verkopen, allemaal planten waarvan de producten al eeuwen geimporteerd worden en economisch van belang zijn. We wilden proberen of we die planten hier konden laten groeien, als een soort omkering van, en eerbetoon aan de 19de eeuwse 'Acclimatisation Societies' van Engelse emigranten die zangvogels meenamen naar de nieuwe wereld. Tijs Goldschmid schrijft daar over. Nadat we hier een middag windkracht 5 hadden meegemaakt hebben we uit pieteit met de planten daar toch maar van af gezien. Toch, als we niet zo weekhartig waren, was het mooi geweest als we tijdens ons verblijf hier een succesvolle exoot hadden kunnen introduceren. Eentje die blijft en een eigen plek weet te vinden hier in de woestenij.

We krijgen een rubberboompje van de Gamma, en een boek om te lenen; Tropical and subtropical trees, a worldwide encyclopaedic guide.

Tot 4 oktober 2009 zijn twee nieuwe werken van Frank Bruggeman en Ernst van der Hoeven te zien in Eindhoven: GroundAbout—Urban sensibility in and around Eindhoven, ook Dahlia Drive.