2
123456789

JE WEET NIET WAAR JE NAAR KIJKT, JE WEET HET ECHT NIET.
Gesprek met Hans Aarsman in twee delen.

deel 1: Station Maasvlakte
Duur: 25:41

We pikken Hans op van het pontje Hoek van Holland-Maasvlakte Europhaven. Vreemd hoe de geest werkt, zegt Hans Aarsman. Pas toen hij van het pontje stapte herinnerde hij zich opeens hoe hij hier 20 jaar geleden een foto maakte van de gestreepte vuurtoren. In 1988 reed hij een jaar rond in zijn Citroën HY om foto's te maken van het Hollandse landschap. In de auto onderweg van de pont naar onze container, Station Maasvlakte, rijden we er langs. *
We hebben het over wat er zoal te zien is, en ook over kijken, en hoe je de Maasvlakte zou kunnen representeren. Over de voordelen van de blik van Sherlock Holmes, en de nadelen van de neiging om de wereld te bekijken in tegenstellingen.

Maasvlakte, Hans Aarsman, Hollandse Taferelen 1988

deel 2: Rondrit op de Maasvlakte
Duur: 56:21 min.

Dit geluidsdocument is een (bijna) real-time weergave van de opname van de rondrit die we later die middag maakten naar de Slufter, Slag Maasmond en het spottersstrand. We moesten de opnames een paar keren stoppen, maar na 13 minuten zijn we andere apparatuur gaan gebruiken en hebben we een opname gemaakt van ongeveer 44 minuten. Dan neemt Hans de microfoon over en wordt van geinterviewde commentator.
Zoals we bij het plaatsen van onze container Station Maasvlakte met het raam een deel van het landschap hebben uitgekaderd, is nu de voorruit van de auto het kader. Deze geluidsopname van het gesprek over de maasvlakte en over fotografie is de weergave van wat we zagen.
Er wordt ook een voorlopige conclusie getrokken:
'Ik zou het vanuit de lucht fotograferen, zodat je ziet hoe alles ligt: de terminals en de eilanden.
En waarschijnlijk is dat al gedaan, dus hoef je het alleen te scoren bij de bedrijven die dat al gedaan hebben.'

* De vuurtoren staat op pagina 93 van 'Hollandse taferelen'.
De hele serie is vorig jaar door het Nederland Fotoinstituut aangekocht. Hans Aarsman bedong bij die koop de voorwaarde dat de foto's in goede resolutie gratis te downloaden zijn van internet. Iedereen kan dus een 30 bij 40 cm Hans Aarsman in huis hebben voor de prijs van de afdruk. Bij ons in de container hangt er nu een van de vuurtoren. (www.nederlandsfotomuseum.nl)