agenda
30-1-2010
portscapes tentoonstelling in museum boijmans van beuningen

Van 30 januari tot en met 25 april 2010 wordt het kunstproject Portscapes getoond in de Richard Serra Zaal van Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam. Alle kunstwerken die sinds de start van Portscapes begin februari 2009 gerealiseerd zijn worden getoond. Het tentoonstellingontwerp is van De Overtreders W. Toegang tot de tentoonstelling is gratis.

Alle Portscapes projecten zijn in een verzameldoos gedocumenteerd. Deze bevat een cahier van de Portscapes projecten, diverse bijdragen van Portscapes kunstenaars en een DVD met opnamen ‘achter de schermen’ en interviews met de kunstenaars. Ook verschijnt een luxe editie van deze doos met bonus DVD: Jan Dibbets, 6 Hours Tide Object with Correction of Perspective, 2009.

De vormgeving van de publicatie is van Ben Laloua / Didier Pascal. De Portscapes verzameldozen, een uitgave van het Havenbedrijf Rotterdam N.V. en SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte, Amsterdam) zijn vanaf 5 februari 2010 verkrijgbaar in o.m. de winkel van het museum.

 

9-11-2009
Pass travel SKOR naar Portscapes projecten

Op zondag 8 november organiseerden SKOR en het Havenbedrijf Rotterdam in samenwerking met de Internationale Architectuur Biënnale Rotterdam een 'Pass travel' langs diverse Portscapes kunstprojecten op de Maasvlakte bij Rotterdam.

Onderweg kon geluisterd worden naar ‘filosofische dialogen’ uit het project van Fucking Good Art (Nienke Terpsma en Rob Hamelijnck) met onder meer Hans Aarsman en een botanist. Enkele braakliggende terreinen uit het project van Lara Almarcequi werden bezocht. Zij deed onderzoek naar deze terreinen die overal in de Haven van Rotterdam te vinden zijn en maakte hierover een krant. Botanist Remko Andeweg gaf een toelichting.

Onderweg passeerden de bezoekers langs de Europaweg de billboards van Marjolijn Dijkman, Jorge Satorre, Paulien Oltheten en Hans Schabus.

In het informatiecentrum voor Maasvlakte 2, FutureLand, kon een bezoek worden gebracht aan de presentaties van Paulien Oltheten en van Hans Schabus. Al luisterend naar de audiotour van Ilana Halperin werd de omgeving verkend. Er kon ook geluisterd worden naar de Postpetrolistic Internationale Performance van Roman Keller & Christina Hemauer.
 

8-11-2009
Lara Almarcegui: Braakliggende terreinen in de Rotterdamse haven

Lara Almarcegui (Spanje) ontwikkelde voor Portscapes een krant over de 'braakliggende' terreinen die hier en daar in de Rotterdamse haven te vinden zijn. De belangstelling van de kunstenaar gaat uit naar ruimten, gekenmerkt door het ogenschijnlijk ontbreken van ontwerp en ontwikkeling, die bovendien verhalen over de historie en de veranderingen in het gebruik van de terreinen.

Op 8 november 2009 vond een excursie naar een aantal van deze terreinen plaats in het kader van Pass Travel van SKOR.

Meer lezen? www.portscapes.nl/lara-almarcegui

8-11-2009
Christina Hemauer en Roman Keller: Postpetrolistic Internationale

Christina Hemauer en Roman Keller (Zwitserland) brachten voor Portscapes het werk 'The Postpetrolistic Internationale' ten gehore met behulp van verschillende regionale koren. Het project begon met het transport van een houten podium over de Rijn, van Bazel, vlakbij de woonplaats van de artiesten, naar Rotterdam. In Bazel en op 7 en 8 november 2009 in Rotterdam, vertolkten regionale koren het lied op het podium. De kunstenaars zetten deze samenzang in als een milde actie tegen klimaatverandering en de wereldwijde energiecrisis.

Met dank aan:

 

Meer weten? www.portscapes.nl/roman-keller-christina-hemauer

30-10-2009
Marjolijn Dijkman: Here be dragons
24-9-2009
Jorge Satorre: The erratic Measuring compensation
1-10-2009
Paulien Oltheten: Mooi als twee paar benen even gelijk lopen

Paulien Oltheten maakte voor Portscapes een aantal fotoassemblages en twee video’s, waarbij het thema 1 wordt 2 als uitgangspunt diende. Deze waren van 1 oktober tot en met eind december 2009 te zien in en rondom FutureLand, het informatiecentrum van Maasvlakte 2. Eerder, op 14 augustus 2009, werd een billboard van haar werk geplaatst langs de A15 op de Maasvlakte.

Meer lezen? www.portscapes.nl/paulien-oltheten
 

18-9-2009
Ilana Halperin: Een Korte Geschiedenis van een Mobiele Landmassa

Ilana Halperin (Glasgow, Groot-Brittannië) creëerde voor Portscapes een spannend verhaal in het Engels en Nederlands over kunstmatige en natuurlijke processen bij het ontstaan van nieuw land. De fascinerende vertelling is samengesteld uit feiten, fictie en onderzoek van vulkanologen en bij de aanleg van Maasvlakte 2 betrokken deskundigen. De kunstenaar verhaalt over nieuwgevormde eilanden en vulkanen, een Rotterdamse 'lavastroom' en de 'industriële vulkanen' van het havengebied. Mark Twain zei toen hij vol verwondering keek naar de uitbarsting van een vulkaan (Kilauea, 1866): 'Here is room for the imagination to work!' (Hier kan de fantasie zijn gang gaan!).

‘A Brief History of Mobile Landmass’ is tot 2013 ook beschikbaar op MP3 speler voor bezoekers van het informatiecentrum over Maasvlakte 2, FutureLand.

Meer informatie en luisteren? www.portscapes.nl/ilana-halperin

21-8-2009
Fucking Good Art: Portscapes on Air / Station Maasvlakte

Rob Hamelijnck en Nienke Terpsma van Fucking Good Art vestigden zich van 21 augustus t/m 21 september 2009 in een containerunit tussen een duin en een windmolen, met breed zicht op de aanleg van Maasvlakte 2. Daar, in het industriële en onbewoonde maar intensief gebruikte gebied, bemanden ze hun tijdelijk webradio- en onderzoeksstation om het gebied te ervaren en te werken aan Portscapes ON AIR — Station Maasvlakte.

Op deze website zijn soundscapes te horen van geluidswandelingen en gesprekken met gasten. Dit zijn zowel speciale gasten die vanuit hun vakgebied een bijzonder perspectief boden op een aspect van de Maasvlakte, als mensen uit de omgeving.

Meer weten en luisteren? www.portscapes.nl/fucking-good-art

 

3-7-2009
Expositie Hans Schabus

De foto ‘Europahaven, Rotterdam, 17 juni 2009´ van Hans Schabus voor Portscapes voegde een nieuw hoofdstuk toe aan zijn doorlopende reeks ‘aankomstfoto’s’ met de zeilboot ‘Forlorn’. De Rotterdamse foto in de serie werd in juli 2009 als billboard van 5 bij 9 meter langs de A15 op de Maasvlakte geplaatst. In FutureLand, het informatiecentrum over Maasvlakte 2, was van 3 juli tot eind september 2009 een kleine expositie te zien van het werk van Schabus.

Meer lezen? www.portscapes.nl/hans-schabus

17-6-2009
Hans Schabus: Europahaven, Rotterdam, 17 juni 2009

Op woensdag 17 juni 2009 voegde Hans Schabus een nieuw hoofdstuk toe aan zijn doorlopende reeks ‘aankomstfoto’s’ met de zeilboot ‘Forlorn’ in de haven van Rotterdam.

Hans Schabus, 'Europahaven, Rotterdam, 17 juni 2009', 2009. Courtesy: the artist.

Meer lezen? www.portscapes.nl/hans-schabus.

 

14-6-2009
Vertoning film Dibbets

Dibbets in informatiecentrum FutureLand
Op 14 juni 2009 vond de eerste vertoning van de film ‘6 Hours Tide Object with Correction of Perspective’ (2009) plaats. Dat gebeurde in FutureLand, het informatiecentrum over Maasvlakte 2. Jan Dibbets maakte zijn werk op een vroege zondagmorgen begin februari tijdens Art Rotterdam op het maagdelijke Maasvlakte-strand. Het eindresultaat is een 8 minuten durende film. Precies veertig jaar geleden maakte Dibbets de originele versie van dit inmiddels klassiek geworden werk, dat werd getoond op de Duitse televisie als onderdeel van Gerry Schums Fernsehgalerie ‘Land Art’. Fernsehausstellung I (1969). Op de film is te zien hoe Dibbets op het strand met behulp van een shovel een rechthoek trekt, waarin een perspectivische correctie is aangebracht. Vervolgens wist de opkomende vloed de tekening weer uit.


Dibbets in New York
‘6 Hours Tide Object with Correction of Perspective’ (2009) werd tijdens de deelname van Latitudes aan ‘NO SOUL FOR SALE – A festival of Independents’ (24 tot 28 juni 2009) in New York vertoond.

 

8-2-2009
Jan Dibbets: 6 Hours Tide Object with Correction of Perpective

‘6 Hours Tide Object with Correction of Perspective’ (2009) is opgenomen op zondag 8 februari 2009 aan de rand van de Maasvlakte in de Rotterdamse haven.

Meer lezen? www.portscapes.nl/jan-dibbets

4-2-2009
Presentatie Portscapes tijdens Art Rotterdam 2009

Portscapes ging van start tijdens de persconferentie van Art Rotterdam 2009. Op 5 februari volgde een excursie met als thema: het Portscapes programma, de visie die aan het programma ten grondslag ligt, de kunstenaars en het tijdschema. Het Havenbedrijf Rotterdam NV, SKOR, Latitudes (als curatoren) en de kunstenaars Marjolein Dijkman en Ilana Halperin hielden een presentatie. Op 8 februari volgde het eerste Portscapes project: ‘6 hours Tide Object with Correction of Perspective’ (2009).