hans schabus

Hans Schabus, Europahaven, Rotterdam, 17 juni 2009, 2009.

Hans Schabus, Europahaven, Rotterdam, 17 juni 2009, 2009. Courtesy: the artist.

Op woensdag 17 juni 2009 voegde Hans Schabus een nieuw hoofdstuk toe aan zijn doorlopende reeks ‘aankomstfoto’s’ van de zeilboot Forlorn in de haven van Rotterdam. Zijn werk werd getoond op een billboard langs de weg naar de Maasvlakte (Europaweg) en is bovendien uitgegeven in de vorm van een ansichtkaart.

Op de nieuwe foto Europahaven, Port of Rotterdam, 14 Juni 2009 vaart de zeiler richting de enorme containerterminals van de Haven van Rotterdam en een groot containerschip. Het is een beeld van een simpel bootje met een eenzame man aan het roer, zeilend naar de plek waar straks de toegang tot Maasvlakte 2 zal zijn. Dit beeld staat in sterk contrast met de overweldigende manifestatie van de hedendaagse zeehandel. Ondanks de schaal en efficiency van de haven lijkt de foto te willen zeggen dat het uitgestrekte maritieme gebied naar menselijke maatstaven toch kwetsbaar is en rijk aan mythen.

De Forlorn dateert uit 2002 en is een eenpersoons zeilbootje met een houten romp in de Optimist-klasse, eigenlijk bedoeld voor kinderen. Het project ‘aankomstfoto’s’ begon met Western (2002), een film waarin Schabus in deze zelfgebouwde boot door de riolen van zijn geboorteplaats Wenen peddelt. Het is een enkele reis door een sinister labyrint, een donkere en obscure ondergrondse wereld. De film refereert aan The Third Man van Orson Welles uit 1949: op het hoogtepunt van die film vlucht Harry Lime door dezelfde riolen voor de autoriteiten. Sindsdien vaart de Forlorn in het licht. Het bootje maakt een niet nader toegelichte en meelijkwekkende eenzame wereldreis en telkens zien we hoe de individuele zeiler blijkbaar voor de eerste keer op verschillende plaatsen arriveert. Eerst in een erg mistig New York, een stad die de vele immigranten die er over zee naar toe kwamen ooit toescheen als het stralende beloofde land. Dan door naar Frankfurt am Main, de Bodensee, Bregenz en Venetië. De reis is een schijnbaar eindeloze zoektocht of vlucht, een migratie waarvan uitsluitend de hoopgevende en beloftevolle momenten van de veilige aankomst zichtbaar zijn. Wacht de migrant in het nieuwe land een welkome of vijandige ontvangst?

-----

The making of

-----

De beelden en interventies van Hans Schabus (1970, Watschig, Oostenrijk) verwijzen vaak rechtstreeks naar zijn mentale en fysieke omgeving, met name naar zijn atelier en naar wat zich direct onder onze voeten of zelfs in de riolen van Wenen bevindt. Zijn werk omvat ecologische cycli van opbouw, vernietiging en hernieuwde oprichting. In een expositie in 2004 in Kunsthaus Bregenz transformeerde de kunstenaar het gebouw in een complexe en gecompliceerde architectonische en mentale ontdekkingsreis. De tentoonstelling was een verbeelding van de treinreizen die hij maakte tussen zijn atelier en het tentoonstellingsgebouw. Samen met video’s van deze treinreizen door het landschap tijdens de voorbereidingen, bevatte de expositie ondermeer tunneldelen afkomstig van de Arlberg-spoorlijn.

Hans Schabus werd internationaal bekend toen hij Oostenrijk vertegenwoordigde op de Biënnale van Venetië in 2005 met het project The Last Land, waarbij hij een doolhof creëerde in een berg die het Oostenrijkse Paviljoen bedekte. In 2006 produceerde bij het Book of Ballast (in opdracht van de Biënnale van Liverpool 2006), waarin hij een grotendeels vergeten zeeverbinding tussen Liverpool en de Amerikaanse stad Savannah onderzocht. Ook documenteerde hij hierin talrijke stenen die als ballast op schepen hun weg vonden naar havens aan de oostkust van Amerika, waar ze werden gebruikt om straten te plaveien en huizen te bouwen.