informatie

WAAROM PORTSCAPES?
Sinds september 2008 wordt aan de rand van Nederland, ten westen van de bestaande haven van Rotterdam, de haven uitgebreid. Met de aanleg van Maasvlakte 2 wordt Nederland 2.000 ha groter en neemt de haven, nu al verreweg de grootste van Europa, in omvang 20% toe. De aanleg van Maasvlakte 2 was voor het Havenbedrijf Rotterdam NV aanleiding om samen met SKOR (Stichting Kunst en Openbare Ruimte) de curatoren van Latitudes (Barcelona) uit te nodigen om kunstenaars te vragen te reflecteren op de haven en de uitbreiding ervan. Zo vond in 2009 onder de noemer Portscapes een artistieke ontdekkingsreis naar het architectonische, politieke, sociale en ecologische verleden, heden en toekomst van de Rotterdamse haven.

KUNSTENAARS
Kunstenaars uit Nederland, Mexico, Oostenrijk, Spanje en Groot-Brittannië werkten mee aan Portscapes. Met (kleinschalige) evenementen, tijdelijke kunstwerken, performances, fotografie, video’s en excursies in, door en over het havengebied gaven ze samen vorm aan Portscapes en creëerden een soort culturele reisgids voor het havengebied met als focus Maasvlakte 2.

PROGRAMMA
De onderdelen van Portscapes vonden op verschillende momenten en locaties plaats. De lancering vond plaats tijdens Art Rotterdam in februari 2009. De projecten werden gerealiseerd in de loop van 2009 en werden aangekondigd op deze website. Een aantal van de werken en projecten werden geëxposeerd in en om het informatiecentrum voor Maasvlakte 2, FutureLand. Alle werken zijn van 30 januari – 25 april 2010 te zien in het Museum Boijmans Van Beuningen te Rotterdam als afsluiting van Portscapes .