jan dibbets

Jan Dibbets, 6 Hour Tide Object With Correction of Perspective, 2009.

Jan Dibbets, 6 Hour Tide Object With Correction of Perspective, 2009. Production foto Freek van Arkel. Courtesy: the artist

Jan Dibbets maakte zijn werk voor Portscapes op 8 februari 2009, een vroege zondagmorgen tijdens de moderne kunstbeurs Art Rotterdam op het maagdelijke strand van de Maasvlakte. Het eindresultaat is een acht minuten durende film. Precies veertig jaar geleden maakte Dibbets de originele versie van dit inmiddels klassiek geworden werk, dat werd getoond op de Duitse televisie als onderdeel van Gerry Schums Ferhsehgalerie ‘Land Art’. I Fernsehausstellung I (1969). Op de film is te zien hoe Dibbets op het strand met behulp van een shovel een rechthoek trekt, waarin een perspectivische correctie is aangebracht. Vervolgens wist de opkomende vloed de tekening weer uit.
Op 14 juni 2009 vond de eerste vertoning van de remake van de film 6 Hours Tide Object with Correction of Perspective (2009) plaats. Dat gebeurde in FutureLand, het informatiecentrum over Maasvlakte 2. Kort daarna draaide het werk van 24 tot en met 28 juni 2009 in New York, tijdens de deelname van Latitudes aan ‘NO SOUL FOR SALE – A festival of Independents’.

-----

The making of

-----

Het werk van Jan Dibbets (1941, Weert) is verbonden met de Land Art- en Conceptuele kunststromingen van de jaren zestig en zeventig. Zijn oeuvre gaat hoofdzakelijk over licht, observatie, perspectief en ruimte. Hij staat bekend om zijn vroege werken zoals de ‘Perspectiefcorrecties’, waarin hij speelde met de bedrieglijke aard van de fotografie in het documenteren van ruimte. In 1969 droeg hij met de 7 minuten durende film 12 Hours Tide Object with Correction of Perspective, aan de Nederlandse kust, februari 1969 bij aan Gerry Schum's oorspronkelijke ‘Land Art’ filmcompilatie, die werd uitgezonden door de Duitse TV in april van datzelfde jaar en die een opening vormde voor een nieuwe benadering van kunst waarbij kunst kan fungeren als communicatie in plaats van als bezit.